Kullabergs gömda åkrar

”Nu när jag vet vad jag letar efter så ser jag dem överallt i skogen” säger en av deltagarna i Kullaledens vänners vandring den 25 april på Östra Kullaberg. Vår guide för dagen, kultur-geograf Pär Connelid delar ut kartor från slutet av 1800 talet och aktuella kartor över dagens Kullaberg.
Sedan är det bara att försöka upptäcka kartans tecken i verkligheten:
– Ser du terrasserna här? Där har du en terrasskant, där har du nästa – det här är åkermark från medeltid. Jorden flyttade sig sakta neråt och skapade de här kanterna. Det finns mycket information att hämta genom att gräva i dem – en meter matjord betyder att jorden har brukats i åtskilliga hundra år, säger Pär. Här på sluttningarna var det ingen skog bara åkrar och gårdar. När Digerdöden drog in över Europa på 1300 talet, övergavs många gårdar och bokskogen som vi nu ser på Kullaberg tog över.
Vandringen avslutades med kaffe och Rabarberpaj på Café Himmelstorp!

Vandringen i samarbete med naturum Kullaberg och Hembygdsföreningen var populär och blev snabbt fullbokad. Många efterfrågar en uppföljare eller repris så håll ögonen på höstens vandringsprogram som ännu inte är fastlagt!

Gör gärna en intresseanmälan här nedan(under bildkavalkaden)! Medlemmar i Kullaledens vänner kommer att få förhandsinformation om och när en sådan vandring arrangeras!

Intresseanmälan Landskapsvandring med Pär Connelid

Anmälan för intresse att delta i historisk landskapsvandring i höst om sådan arrangeras!

4 Deltar
Boka här