• am2

  • kull2

  • kull3

  • kull5

  • kvickbadet

Höganäs – Mölle 12 km

Ca 3-4 timmar

Lämna Höganäs city beach och följ den tidigare cykelvägen närmast havet fram till Strandbaden (45 minuter). I Strandbaden finns vandrarhem, hotell och campingstugor. Örestrands hotell serverar även luncher under vardagar.

Vid Örestrands hotell delar sig leden och vandringen fortsätter över strandängar och fälad. Cyklar och rullstolsburna fortsätter parallellt på den gamla banvallen som leder hela vägen till Mölle.

nyhamnslage

Mellan byarna Nyhamnsläge och Lerhamn går vandringsleden huvudsakligen på fäladen som är naturskyddsområde. Där betar ofta korna vilket bidrar till att behålla den ursprungliga floran och faunan. I området finns ett rikt fågel och djurliv, bland annat en riktig raritet – klockgrodan. Den som vandrar på fäladen i maj kan ha turen att höra grodans karaktäristiska läte.

På vägen mot Mölle ligger Krapperups slott med sin vallgrav och omgivande vackra park. Där finns också ett museum och konstgalleri liksom småaffärer och café (öppet för lunch på helger under lågsäsong).  Från leden når du Krapperup från “baksidan”genom en liten “snurrgrind” och vandrar förbi den historiska hästkyrkogården. Öster om Krapperup ser du Bräcke Mölla och där bakom finns även Kullahalvöns vingård!

Slutligen efter ca 4 timmars vandring kommer ni till den charmiga byn Mölle som är en fiskeby med gamla anor. Följ leden ner till den livliga hamnen där det finns restauranger och fina picknick-ställen.

Det finns B&B i Nyhamnsläge, samt pizzeria och matvarubutik.

I Mölle finns flera hotel, camping och B & B. Hotell Kullaberg serverar lunch och middag alla dagar året runt. Grand hotel har öppet vardagar för middag.

På sommaren finns det även många små restauranger runt hamnen som öppnar upp omkring 1 juni.

Detaljerade kartor och beskrivningar finns på:
Skåneledens hemsida, etapp 1-6 av Öresundsleden SL 5.

Mölle

Turistströmmarna började på 1800-talet och fick ett uppsving när Kejsar Vilhelm II besökte Mölle 1907. Järnvägen som invigdes 1910 blev viktig för turismen. Tåg gick med direktvagnar från Berlin.

Fotografen Peter P Lundhs bilder från gemensamhetsbaden vid Ransvik, då män och kvinnor för första gången öppet badade tillsammans, bidrog till ryktet om ”Synden i Mölle”. Pensionaten och hotellen var många.

Film från Lerhamn och Mölle av Rklmbyra

Hotell Kullaberg vid hamnen är ett av de äldsta. Även Hotell Elfverson (numera bostäder) och Grand Hotel bidrar till byns siluett.

Mölle har lockat många författare och konstnärer. Keramiktraditionen hålls levande av krukmakeriet intill den gamla järnvägsstationen, som sommartid är galleri. Bland de filmer som spelats in i området kan nämnas Stellan Olssons Deadline från 1971 och tv-serien Kullamannen 1967.

Numera lockar friluftslivet på Kullaberg med dykning och klättring samt sedan 1990-talet även surfare.

Back to Top

Pin It on Pinterest