• strand2

  • karnan

  • palsjokvarn

  • norrahamnen

Helsingborg-Domsten 11km

En tidig start rekommenderas på vandringen från Kärnan i Helsingborg genom tre vackra stadsparker och vidare längs kusten i riktning mot Höganäs. Domsten ligger ungefär halvvägs och har bra bussförbindelser. Början av vandringen går uppe på Landborgen med fin utsikt över gamla Helsingborg som sträcker ut sig nedanför.

Med utsikten mot Öresund och Danmark som bakgrund går stigen genom vackra trädgårdar och bokskogen i Pålsjö Skog ner mot havet vid Sofiero. Sofiero var fram till 1970-talet den svenske kungens sommarresidens. Sofiero park utsågs 2010 till Europas vackraste park. På senvåren fyller tusentals rhododendron parken med sina sprakande färger. (Helsingborg – Sofiero 6 km, ca 1-2 timmar). Om du väljer att besöka parken i samband med din vandring, lägg till 1-2 timmar.

Nu går vandringen vidare genom skogen och längs sandstränder och stigen blir bredare. När du når den första av flera små byar längs leden, Hittarp, bör du ha gått i ca två timmar. Du passerar flera charmiga byar med korsvirkeshus, parker med mera som ger ytterligare en dimension till den kustnära vandringen. Domstens by är också gränsen till Höganäs kommun. Gröna stadsbussar eller gula regionbussar tar dig tillbaka till Helsingborg eller vidare mot Höganäs/Mölle.

Från Domsten mot Mölle börjar du få syn på Kullaberg som vacker vy att vandra mot!

Boende finns i Domsten, Viken, Lerberget och Höganäs.

Tips: Vandra omvänt och ta bussen från Helsingborg till Domsten eller Viken och vandra mot Helsingborg. Helsingborgs skyline och Kronborgs slott på den danska sidan är en vacker vy som följer dig hela vägen!

Matställen som är öppna året om finns i Helsingborg, Viken och i Höganäs.

Detaljerad karta och beskrivning finns på:
Skåneledens hemsida 1-6 Öresundsleden.

Video av Andreas Fernbrant – Klicka på YouTube-loggan för helskärm

Domsten – Höganäs 11 km

När du har passerat Domsten och tallskogen där det även finns ett vindskydd, kommer ytterligare några villor i byn Grå Läge. Vänd blicken mot havet och spana (finns kikare) efter sälkolonin som finns här. Nu ser ni en stor väderkvarn några kilometer längre fram vilket betyder att ni snart kommer till den vackra byn Viken.

Det kan vara idé att gå runt lite i de smala gränderna och njuta av små välskötta trädgårdar, korsvirkeshus och kullerstensgator.  I hamnen finns flera restauranger och även boende.

strand

När du passerat Viken dyker Kullaberg upp i fjärran – en vy som du kommer att kunna njuta av under hela vandringen till Mölle.

Fortsätt på stranden förbi en av Sveriges äldsta golfbanor Helsingborgs golfklubb. Nästa lilla by är Gamla Lerberget med en liten hamn som gjord för en picknick. Sedan är det inte långt kvar till Höganäs.

Lerberget

Det är värt att nämna att från Lerberget och hela vägen till Mölle finns det en led som är anpassad för rullstolsburna (eller barnvagnar och cyklar). Den går bitvis parallellt med Kullaleden på den gamla banvallen. Här gick tågen i början på 1900-talet, då Mölle var en stor turistattraktion, för att slussa turister till Mölle, ibland ända ifrån Berlin. När tågen slutade gå gjordes sträckan om till en cykelled mellan Höganäs och Mölle. Kullaleden hittar du närmare havet.

Boende finns i Domsten, Viken, Lerberget och Höganäs.

Restauranger som är öppna året om finns i Viken och Höganäs.

Detaljerad karta och beskrivning finns på:
Skåneledens hemsida 1-6 Öresundsleden.
Back to Top

Pin It on Pinterest