• arild2

  • arild3

  • arild1

  • am4

  • arild5

Utvälinge – Jonstorp 11 km

Cirka 3 timmar

Utvälinge är ledens sista utpost, eller om man vill starten. Nedan finns beskrivning av sträckan med start från Utvälinge eftersom det kan vara en fördel beroende på busstrafik etc. Självklart går det lika bra att vandra från Arild till Utvälinge (se beskrivning dag 6 i vandringspaket). Man kan även vandra från/till Ängelholms järnvägsstation (ca 12km från Utvälinge)  på Skåneleden.

Trafikplanerare hittar du på Skånetrafikens hemsida.

Mellan Utvälinge och Jonstorp går  Kullaleden  igenom flera naturreservat med unika fågelområden vid Görslövsåns mynning. En tidig morgon eller kväll kan du upleva 1000 tals gäss som lyfter eller återvänder från åkrarna i närheten. En hängbro tar dig över ån. Boende finns t ex på Jonstorps vandrarhem,  (1,5 km från leden)  eller B&B.

Utvälinge är ett samhälle som ligger naturskönt intill Vegeåns mynning i den inre delen av Skälderviken och har en härlig utsikt över Bjärehalvön och Kullaberg. Byn är Helsingborgs stads yttersta utpost i norr mellan Höganäs och Ängelholms kommuner. Stränderna, Sandön och Själrönnen har höga naturvärden speciellt för fågelfaunan.

De långgrunda sandbottnarna är goda uppväxtmiljöer för fisk och bottenlevande småkryp som fåglarna äter. Här kan du se fågel året om och vintertid är det inte ovanligt att se havsörn sitta och vila på stenarna vid Själrönnen. Du kan även se knubbsäl vid Själrönnen om du har tur.

Njut av det vackra landskapet medan du går mot Norra Häljaröd. Ta en avstickare till Albertsgården för en kopp kaffe och en god vandrarbulle eller en hel kakmeny (öppet helger under vår/höst, sommaren alla dagar). Ta med en liten matsäck för en rast lite längre fram annars dröjer det nu tills Jonstorp eller Svanshall innan nästa matställe dyker upp.

Snart är du framme i Farhult, här är en härlig lång sandstrand med klitter och väldigt långgrunt. Man kan möta korna från stranden mittemot. Invid badstranden i Farhult ligger sommarrestaurangen Solvik. Där kan man även få fylla på vattenflaskan. (Det finns ingen vattenkran i vindskyddet vid Svarteland). När du efter någon kilometer ytterligare passerar gamla skjutbanan titta gärna in i det nya vindskyddet med plats för minst 20 personer!

Ledbrickor visar vägen till Jonstorps centrum där det finns busshållplats, restauranger som har öppet året runt och en matvarubutik. För att komma till närmsta vandrarhem – fortsätt till Svanshall och ta av inåt landet ca 20-30 minuter, bl a genom en av Sveriges största plantskolor!

Detaljerad karta och beskrivning finns på Skåneledens hemsida 1-6 Öresundsleden.

Jonstorp – Arild 10 km

Cirka 3 timmar

Video från Jonstorp av Rklmbyra

Från Jonstorp fortsätter du igenom byarna Rekekroken och Svanshall. På sommaren kan du fylla på matsäcken i Svanshall och fortsätta in i skogen. Här och där öppnar sig trädridån mot Skälderviken och du ser Hallands väderö samt Torekov på Bjärhalvön. Stanna till vid det vattenfyllda stenbrottet. Blommar näckrosorna?

Fortsätt mot Bökebäck, där det kanske är dags att njuta av en picknick i hamnen. Gå vidare mot Skäret och ”vada” genom färgsprakande ljung, liljekonvaljefält och fri utsikt mot Skälderviken. Väl ute ur ljungen kan de vara idé att fortsätta vägen rakt fram och avvika från leden (ca 300 meter) för att besöka någon av restaurangerna i närheten. Flickorna Lundgren och Rut på Skäret är klassiska mat- och fikaställen!

arild-karta

Hitta sedan tillbaks till leden som återigen tar dig ner Skärets hamn och till stranden. Här ser man Litorinahavets strandvallar med rundade klapperstenar och raukar som utformats i urberget. Följ stranden med sina fascinerande klippformationer nu mot Arild.

I Arild finns två hotell med restauranger, ca 100 meter från leden ovan hamnen och en vingård (ca 1,5 km från leden) som erbjuder stugor med lägenheter.

I Arild är det läge att samla krafter inför bestigningen av Kullaberg som börjar direkt efter hamnen. Ca en gång i timmen går det buss mellan Arild och Höganäs.

Detaljerad karta och beskrivning finns på Skåneledens hemsida 1-6 Öresundsleden.
Back to Top

Pin It on Pinterest