För dig som vill ha sällskap när du vandrar arrangerar Kullaledens vänner olika vandringar på Kullaleden. Vi väljer en sträcka på ca 6-10 km beroende på vad som beräknas ta ca 3-4 timmar att vandra. Leden sträcker sig sju mil runt Kullahalvöns kust, från Helsingborg via Kullens fyr och till Utvälinge (gränsen Helsingborg/Ängelholm).
Deltagaravgift för vandringarna kan variera beroende på om det ingår guider eller någon form av förtäring. Detta anges i kompletterande beskrivning nedan som uppdateras ca 1 månad före start. Avgiften för 2022 är 60 kr per vuxen (25 kr för medlemmar i föreningen). Du anmäler dig via en bokningslänk och medlemmar får besked via mail när den länken är publicerad.
Vandringarna genomförs vanligen på en söndag mellan kl 11-14 – Ändring av startsträcka kan ske med kort framförhållning beroende på väder och vind (gärna medvind om det blåser). Därför vill vi ha ditt mobilnummer när du anmäler!
Planerade aktiviteter 2022 med reservation för ändringar:
Säsongsavslut och årets sista vandringar med Kullaledens vänner 2022
(Genomförda vandringar finner du arkiverade längst ner på sidan)
Oktober
14-16/10 Båstad Hiking erbjuder vandringar på Kullahalvön i samarbete med Kullaledens vänner. Dessa vandringar bokas hos Båstad Hiking.
23/10 Landskapshistorisk vandring med guide Domstens hamn – Kulla Gunnarstorp
Samling söndag den 23 oktober, kl 11 i Domstens hamn. Vi avslutar vandringen i slottsparken vid Kulla Gunnarstorps gårdsbutik som lovat bjuda på några smakprover från sitt ”vilda” sortiment!
Pär Connelid tar oss med på glömda stigar till gömda platser. Här finns allt från brons- och järnålderns gravar, ofta typiskt placerade i höjdlägen på landborgens olika platåer, till 1900-talets militärhistoriska miljöer, t ex Batteri Domsten från 1916. Vi upptäcker synliga anläggningar i form av kulspruteställningar (i norr) och batteriplatser (i söder) samt kryp- gångar. Anläggningen är i övrigt, mot N och NO, övertäckt.
-I den redan under senare delen av 1700-talet anlagda parken finns en mängd företeelser som visar att gestaltningen ursprungligen varit starkt påverkad av det engelska park-idealet. Parken utvecklades successivt under hela 1800-talet men verkar från början ha varit mer komplex än vad som tidigare framgått, enligt Pär Connelid. Flera viktiga komponenter i den gamla parken finns kvar, såsom vägar, fornlämningar, gamla träd och en mindre brunnsmiljö.
Vi fortsätter mot Kulla Gunnarstorps park och avslutar vid viltbutiken, där man också kan köpa delikatesser med sig hem.
Du anmäler dig via en bokningslänk som läggs ut någon vecka i förväg. Mail skickas till medlemmar när det är dags att boka.
Avgiften för vandringen betalas, helst i förväg, via Swish 1232757995: 60 kr per vuxen (25 kr för medlemmar i föreningen).
OBS Skriv datum 23/10 och namn på deltagare vid betalning (helst en person/Swish..)
Obs. Ändringar kan komma med sent varsel. Glöm inte att boka och lämna ditt telefonnummer på namnraden när du registrerar din anmälan (för att få information i tid innan du lämnar hemmet för att ansluta till gruppen)
Hitta hit
Samlingsplats i Domstens hamn. Regionbuss stannar vid infarten till Domsten och lokalbussar kör igenom Domsten. Parkeringsplatser finns i hamnen eller vid infarten till Domsten (följ Kullaleden till hamnen ca 10 minuter)
Lokalbuss (grön) trafikerar sträckan Kulla Gunnarstorp – Domsten (alt till Helsingborg).
Se Skånetrafiken för mer information. Det finns även hållplats för lokalbuss utanför Viltbutiken där vi vi avslutar vandringen. Vill man gå tillbaka till hamnen så tar det ca 20 minuter.
Frågor:
Kontakta
info@kullaleden.se
Här kommer några härliga bilder från tidigare vandringar!
Genomförda vandringar 2022
24/4 Lerhamn –Nyhamnsläge– Zachovs mosse–Bräcke Mölla (visning)-Krapperup park – Lerhamn. Detta blir en intressant och vacker avstickare från leden.
kl 11-14: Vi samlas på båtplatsen i Lerhamn, och vandrar sedan söderut genom byn och ut på fäladen till Nyhamnsläge. Här lämnar vi havet och viker upp på mot stora vägen. Vi går upp till Bräcke lid, och gör en avstickare bort till Zackows mosse.
Därefter går vi upp till Bräcke mölla och får en guidad visning i möllan (kostar 35 kr per person och betalas på plats). Vid Möllan pausar vi med en fikastund (ta med egen matsäck) och njuter under tiden av den vackra utsikten!
Tillbakavägen går genom Krapperups park.
Hitta hit: Parkering finns bakom hamnbyggnaderna i Lerhamn. Busshållplatsen ligger strax söder om vägen ner till Lerhamn, ca 5 minuters promenad från hamnen.
10/4 Söndag Mölle – Himmelstorp – QR kodrunda – åter via Kockenhus till Mölle Kapell
kl 11:00 samling vid parkeringen Mölle Kapell, åter kl 14. Ta med fika.
Vi börjar vandring uppför berget – en kort men ganska brant stigning, sedan går leden genom skogen upp till Himmelstorp. Här har det hänt lite sedan förra säsongen: Nya grillplatser/toalett och vindskydd!
Vid gården börjar även en slinga med QR koder som informerar om spännande platser du passerar (ta med andra ord med dig en mobiltelefon..). Vi hittar en bra plats för egen fika/matsäck innan vi fortsätter ner igen och passerar Kockenhus(som härjades svårt av en brand i januari i år) på vägen tillbaka till Mölle kapell.
8/5 Helsingborg – Sofiero ca 6 km,
Kl 11 Samling vid Kullaledens ”entréskylt” bakom Kärnan i Helsingborg. Detta blir en vacker vårvandring genom stadens parker med utsikt över sundet mot Kronoborgs slott i Helsingör! Obs många trappor den första halvan av vandringen.
Vid Pålsjö tar skogen vid – här hittar vi också en glänta för en fikapaus. Framme vid Sofiero slott finns möjlighet för dem som vill att besöka parken eller ta bussen tillbaka. Vi andra tar oss (beroende på väder) via stranden tillbaka till Helsingborg (åter ca kl 14)
Avgiften för vandringen betalas, helst i förväg, via Swish 1232757995: 60 kr per vuxen (25 kr för medlemmar i föreningen). Du anmäler dig via en bokningslänk och medlemmar får besked via mail när den länken är publicerad.
Ta med egen matsäck!
Hitta hit: Ta sikte på Kärnan, ta till vänster om tornet och hitta ”Kullaledens entréskylt”. Gångavstånd från Helsingborg Central/Knutpunkten ca 10 minuter, se Skånetrafiken för tidtabell. Ange gärna via sms 073-698 87 26 eller epost info@kullaleden.se om du blir sen (eller har en tid att passa efter vandringen).
Maj
22/5 Mölle Kapell -via Ona Mosse – Djupadal-via Mölle hamn-åter Mölle Kapell
Kullaleden har fått en något ny sträckning vid Ona mosse som vi tycker är lite lättare och vackrare. Följ med och bedöm själv!
12/6 Vikenvandring med guide Torbjörn Gerward.
Vandringen är en slinga på 6 km som tar oss genom gamla och nya Viken.
Samling på hamnen kl 11. Torbjörn Gerward har förberedd tipsfrågor med anknytning till sin guidning. Vi lär komma hem med nya kunskaper om byns historia och utveckling!
Avslutning på hamnen med egen fika eller så kan man välja att besöka några av restaurangerna. Närmsta busshållplats är Vikens centrum, ta sikte mot Sofiamöllan och följ bygatan söder ut tills du ser hamnen, ca 10 minuter från busshållplatsen.
Avgiften för vandringen betalas, helst i förväg, via Swish 1232757995: 60 kr per vuxen (25 kr för medlemmar i föreningen). Du anmäler dig via en bokningslänk och medlemmar får besked via mail när den länken är publicerad.
19/6 Vandring på Kullaberg – Ransvik – Fyren – Josefinelust – Ransvik
Samling kl 11 på parkeringen vid Ransvik badplats, åter ca kl 14:00.
Bussen från Mölle stannar på ”Ransviksvägen, gångavstånd ca 10 minuter.
Vi gör foto – och fikastopp på vackra platser med vidunderlig utsikt. Vid fyren och vid Ransvik finns det möjlighet att besöka Ransviks havsveranda eller Fyrkaféet för lunch eller annat gott!
Avgiften för vandringen betalas, helst i förväg, via Swish 1232757995: 60 kr per vuxen (25 kr för medlemmar i föreningen). Du anmäler dig via en bokningslänk och medlemmar får besked via mail när den länken är publicerad.
Augusti
9/8 Solnedgångsvandring, Arild – Skäret
Sista anmälningsdag 5/8!
Samling tisdag den 9 augusti på hamnen i Arild. Vi börjar med att gemensamt vandra upp till det katolska kapellet där vi får höra berättelsen om Arildslegenden samt beskåda de fantastiska väggmålningarna. Vi går tillbaka ner till hamnen och besöker även Skånes enda medeltida fiskelägeskapell. Vandringen fortsätter över Nabbens säregna naturreservat, ömsom på stenstig eller genom hedmark där får och kor betar. Framme i Skäret tar vi en fikapaus i hamnen och väntar på rätt tid för att till slut gå upp till kullen för en bra utsikt mot Kullaberg och solnedgången. Har vi tur så ser vi hur solen till slut rullar ner över berget och landar i havet. Man kan gå tillbaka till Arild eller så försöker vi ordna med skjuts om du inte själv fixat.
4/9 Kullabergs försvunna landskap
Dag: Söndag 4 september
Samling kl 11 på parkeringen i Björkeröd.
Med hjälp av vår guide Pär Connelid lär vi oss upptäcka och tolka spår som ger ledtrådar till hur naturen på Kullaberg såg ut för flera hundra år sedan. Vi kommer åter kl 14. Ta med egen matsäck.
Hitta hit:
Regionbuss stannar vid Möllehässle Camping, ca 1,5 km att gå till parkeringen på Björkeröd.
Du anmäler dig via en bokningslänk
Avgiften för vandringen betalas, helst i förväg, via Swish 1232757995: 60 kr per vuxen (25 kr för medlemmar i föreningen).
Vandringen genomförs i samarbete med naturum Kullaberg
18/9 Vingårdsvandring Arild – Lerhamn
Välkommen på en vandring tvärs över Kullahalvön från Arild vid Skälderviken till Lerhamn vid Öresund. På vägen däremellan besöker vi några av Sveriges största vingårdar!
Samling kl 11 på busstationen i Arild ovanför hamnen. Vi går upp till Arilds vingård och får en timmes visning med provsmakning. Vi gör en fikapaus med egen matsäck (ta med sittunderlag) och fortsätter sedan vandringen ca 1,5 timme västerut mot Kullabergs vingård.
Med lite bubbel i glaset får vi en presentation av den växande vingården som även i dagarna inviger nya lokaler . Vi hinner även prova ytterligare ett vin innan vi avslutar vandringen omkring kl 15:00 – 15:30. Regionbuss avgår från hållplats Lerhamn, ca 10 minuters promenad från vingården. I närheten finns även Krapperups slott med vacker park och slottskafé (öppet till kl 17).
strong>September
25/9 Tångvandring med guide Höganäs hamn till Nyhamnsläge
Vår guide Richard Åkesson kommunekolog i Höganäs tar oss med i tångens spännande värld.
Samling kl 11 vid Kvickkiosken i Höganäs hamn. Vi vandrar i riktning mot Kullaberg och stannar till lite då och då för att låta vår guide dela med sig av sina kunskaper kring tång och dess olika egenskaper. Var beredd att ta fina bilder! Ta med egen matsäck och sittunderlag.
Klicka på länken lite mer information och bilder från vår tångvandring i slutet av oktober 2021
Du anmäler dig här: bokningslänk till vandringarna.
Avgiften för vandringen betalas, helst i förväg, via Swish 1232757995: 60 kr per vuxen (25 kr för medlemmar i föreningen).
OBS Skriv datum 25/9 för vandringen på meddelanderaden när du betalar!
Vandringen avslutas i Nyhamnsläge ca kl 14 (tid lite beroende på vilka intressanta fynd som görs). Det går bussar en gång i timmen (se Skånetrafikens tidtabeller).
Obs. Ändringar kan komma med sent varsel. Glöm inte att boka och lämna ditt telefonnummer på namnraden för att få information om ev ändringar i tid innan du lämnar hemmet för att ansluta till gruppen.
9/10 Fågelvandring mellan Utvälinge och Farhult (Svarteland).
Guidad fågelvandring på Kullaleden arrangeras av Kullaledens vänner i samarbete med naturum Kullaberg.
Samling kl 11 vid bron till Sandön i Utvälinge (se karta längre ner)
Lätt vandring, ca 6 km, 3-4 timmar.
Vi följer längs vattnet genom byn Norra Häljaröd och ut på Rönnen. Detta är ett fågelreservat där man ofta har möjlighet att se Havsörnen sväva över vattnet. Lars Göte Nilsson, Birdwave, är fågelguide under vår vandring. Glöm inte att ta med kikare för att uppleva fågellivet (det finns även några stycken kikare till utlåning). Vandringen går vidare för att slutligen nå fågeltornet strax norr om Farhultsbaden.
Vi gör ett fikastopp på någon lämplig plats på vägen, så ta med sittunderlag och matsäck!
Pris inklusive fågelguide: 25 kr för medlemmar, 60 kr för övriga –
Du anmäler dig via en bokningslänk som läggs ut någon vecka i förväg. Mail skickas till medlemmar när det är dags att boka.
Avgiften för vandringen betalas, helst i förväg, via Swish 1232757995: 60 kr per vuxen (25 kr för medlemmar i föreningen).
OBS Skriv datum 9/10 och namn på deltagare vid betalning (helst en person/Swish..)
Obs. Ändringar kan komma med sent varsel. Glöm inte att boka och lämna ditt telefonnummer på namnraden när du registrerar din anmälan (för att få information i tid innan du lämnar hemmet för att ansluta till gruppen)
Hitta hit:
Busslinje: 225 mellan Höganäs och Ängelholm, hållplats Kryssvägen i Utvälinge. För bilburna finns parkering vid Sandön. Har du plats i din bil för samåkning eller önskar samåka, skriv till info@kullaleden.se och ange kontaktuppgift så försöker vi koppla ihop er.