Uppskattad glassvandring med kulturhistorisk försmak

I början av juni gjordes en lite lättare och annorlunda vandring med Kullaledens vänner. Målet var en glassprovning på legendariska Salthallarna i Höganäs. Men innan det var dags att sätta skeden i gelato, glassen med italienskt recept, så skulle vi även bjudas på vandring med kultur och natur. Vi samlades på Kvickbadet och följde Kullaleden fram till de historiska villakvarteren som sträcker sig utmed Höganäs bolagets domäner. Här vänder vi österut från havet och passerar det gamla vattentornet.

Vattentornet som byggdes 1933 (Arkitekt: Cyrillus Johansson) är ett påtagligt inslag i gatubilden vid Bruksgatan/Sandflygsgatan och ett riktmärke i stora delar av Höganäs, och en del av stadens silhuett. Även slagghögarna ”Ärtan och Bönan” reser sig som minnen efter de äldsta gruvschakten vid Tjörröd. Området har utvecklats till ett omtyckt närrekreationsområde med ett rikt fågelliv.

På glasscafeet Vanilj och Choklad beläget i Salthallarna, provar vi oss igenom dagens sortiment. Under tiden vi utforskar smakerna berättar konditorn om glasstillverkningen och verksamheten. Deltagarna kunde efteråt enstämmigt intyga att det var fantastiskt gott och rekommendera ett (eller flera) besök.

Salthallarna ligger i Höganäs AB:s gamla industriområde Här andas väggarna traktens historia där bland annat keramikens gamla brännugnar finns kvar. Här finns också flera unika och välbesökta butiker och restauranger samt Höganäs Bryggeri.