Italienska vägen mellan Mölle och fyren

Pykutställning i Mölle: Tips från Kullaledens vänner. Vandra Kullaleden upp till fyren från Mölle och ta vägen ner igen. Eller tvärtom.

”Det är något oklart när vägen upp till Kullens fyr började att kallas för Italienska vägen, men det var troligen omkring sekelskiftet 1900. Valet av namn var säkert ingen slump.Öresund och Kullaberg har stora likheter med Medelhavet, Rivieran och norra Italien. Man kan vara rätt säker på att fotograf Peter P. Lundh – bygdens marknadsförare – tyckte att det var ett bra namn. Det dyker upp på hans vykort omkring sekelskiftet och blir därmed snart etablerat.”
Så börjar presentationen i Möllekuriren av en vandringsutställning som visar gamla bilder från Mölle och upp till fyren, eller vice versa om man vill. Utställningen är ett samarbete mellan naturum Kullaberg och Mölle byförening. Vandringsutställningen utmed Italienska vägen är ca 4 km från gamla vaktstugan ovanför Mölle till Kullens fyr med 12 informationsstopp om Italienska vägens spännande historik.

Bild:
Bild på Italienska vägen från wikicommons, inskannat vykort, okänd fotograf