Google Street View Trekker

Kullaleden kommer till våren att vara ännu mer tillgänglig via Google Street View Trekker. Hela leden har fotograferats med hjälp av avancerad trekker-utrustning och med enkla klick i Google Street View kan besökare inspireras till vandringar i det skånska landskapet.
Det är Region Skåne och Google som nu har gjort det enklare för skåningar och turister att upptäcka Skåneleden.IMG_2485IMG_2467

I Skåne har nu över 30 mil vandringsled fotograferats med den avancerade Street View Trekker-utrustningen, som bärs i en ryggsäck (25 kg)och därmed kan föreviga platser i svårtillgänglig terräng. De första sträckorna som kommer att finnas på Google Street View våren 2016 är Ås till åsleden och Öresundsleden (där Kullaleden ingår), två av Skåneledens mest populära delleder.

– Skåneleden blir den första svenska vandringsled nedanför fjällinjen som tar klivet in i en virtuell värld. Genom att först klicka sig runt digitalt ska det bli enklare att ta steget ut, oavsett om du har nära eller långt till leden, berättar Sofie Norrby, utvecklingsansvarig för Skåneleden på Region Skåne.

Målet är att samtliga 118 mil ska finnas digitaliserade. Både kommuner, Länsstyrelsen och ideella entusiaster har hjälpt till att bära den 25 kilo tunga utrustningen längs med Skånes dramatiska klippkuster, genom fiskelägen och över grönskande åsar och skyddade naturområden.

– Med hjälp av Street View Trekker har vi tidigare fotograferat platser som Galapagos, Grand Canyon och svenska Kungsleden. Målet är att skapa en karta över världen som är så omfattande, korrekt och användbar som möjligt och det känns väldigt bra att snart även kunna inkludera Skåneleden och göra den digitalt tillgänglig, säger Gustaf Brusewitz, informationschef på Google i Sverige.

– Det är viktigt ur ett tillgänglighetsperspektiv att Skåneleden finns på plattformar som underlättar för planering av vandringar utifrån individens egna behov, berättar Sofie Norrby, Region Skåne.

Under vintern kommer alla tusentals panoramabilder att bearbetas för att kunna publiceras till våren 2016 inför Eurorando, ett stort internationellt vandringsevent som äger rum i Skåne i september samma år.

Bakgrund

Skåneleden består utav 5 delleder som inkluderar 118 mils vandringsled. Leden går genom 29 kommuner. Satsningen på digital tillgänglighet av leden är en del av Region Skånes mål att Skåneleden år 2020 ska vara en exportmogen led av internationell standard.

Google Street View omfattar mer än 3000 städer i över 50 länder. Trekker-kameran är utrustad med 15 linser riktade åt olika håll och tar bilder varje 2.5 sekund, vilket möjliggör 360-graders panoramabilder. Bilderna sammanfogas sedan och görs tillgängliga via Google Maps.

Fotografer: Sofie Norrby, Region Skåne, Carola Mooe, Höganäs kommun