Energy walk 4 oktober till Kullens fyr

Det var en dimmig söndagmorgon som vi samlades vid busstationen i Mölle. Optimisten hoppades på att solen skulle bryta igenom och att vi skulle kunna få fina foton på vägen uppför berget till Kullens fyr. Ett femtontal glada och förväntansfulla vandrare dök upp från Malmö i söder liksomBåstad, Helsingborg, Glumslöv – med andra ord en skara som i vissa fall rest långt för dagens vandring. Men så erbjuder ju  Kullaberg några av de vackraste sträckorna på Kullaleden!

I fyren väntade Per Sjögren, alias Kullamannen med fika och spännande historier. Per  är en eldsjäl vars företag håller fyren öppen för visningar (80 000 besökare i somras..). Efter samling vid det gamla stationshuset tog vi sikte på hamnen i Mölle och vidare till Solviksbadet och stigen utefter berget fram till Ransvik. Här är det lagom med ett kort stopp innan det är dags att äntra stigen som går uppför första bergsknallen. Här markeras toppen av en bänk (!) och hål nr 8 på Mölle golfbanan. Kanske Sveriges vackraste golfhål?
Dags att dyka in i skogen igen och snart kommer vi in i den första hagen och det går uppför igen. Här samlas vi för en fikapaus vid den gamla tallen som så ofta syns på fotografier från Kullaberg. Man konstaterar att dimman gör landskapet än mer trolskt och spännande, och – när man inte spanar efter danska kusten längre – framträder detaljer i den närmaste naturen ännu mer. Vi passerar hagen utan att möta några kossor – men är snart på väg in i nästa hage och där är dom. Se rakt fram och vandra på – djuren är vana med 1000-tals vandrare varje år, men ser ändå nyfikna ut..

Nu börjar vi närma oss fyren som reser sig som målet för dagen. Väl framme fixar Kullamannen färska kanelbullar. Det är kanelbullens dag så det gäller att passa på! På vägen uppför den vackra, snirkliga trappan till fyrens topp ser vi bilder och beskrivningar från förr, bl a gänget som faktiskt byggde fyren.
Utanför fönstren såg vi tumlare som hoppade runt och lekte i havet nedanför fyren. Det syntes också en tydlig gräns mellan haven som möts vid Kullens spets.
Dagen avslutades med skjuts ner till Mölle igen.

/text och bilder Britt-Marie Andrén

Vandringen ingår i programmet för Energy walks som i sin tur är initierat av EURORANDO 2016. 

Nästa vandring blir en guidad fågelvandring mellan Utvälinge och Farhult. Missa inte den!