Appar till fågelområden

Hur hittar jag till de bästa fågelområdena vid Kullaleden?

I Kullabygden finns massor av fågellokaler väl värda ett besök. Till Kullaberg och Sandön hittar nog de flesta. Men var ligger Rönnen eller Ören, Strandbaden?

Med hjälp av kartor från Kullabygdens ornitologiska förening att ladda hem i mobilen hittar du direkt och får bra tips:

Fågelvandringar

Dag 1 Kullaberg

Starta från Mölle och vandra upp mot Kullens fyr. Kullaberg hyser en rik fågelfauna. Detta beror på de många olika miljöer som finns på berget men också dess geografiska läge mellan två vegetationszoner i Europa, den mellaneuropeiska lövskogen och den nordliga boreala barrskogen. Vid fyren utgår fågelguidningar som kan bokas i förväg men även arrangeras drop in. Det kan vara väldigt gott om sträckande och rastande fåglar. Ta med kikare. Guiden har tubkikare som ni får titta i när vi ser något på håll.

Om du inte har kikare kan du låna av guiden som har ett begränsat antal till utlåning.

Avsluta dagen med boende antingen uppe på berget eller nere i någon av byarna, förslagsvis i Jonstorp, där man fortsätter mot Utvälinge nästa dag eller omvänt!

Dag 2 Skälderviken

Starta i Utvälinge, Helsingborgs norra utpost och start på Kullaleden. Etappen följer kusten längs Skälderviken. Den långgrunda viken och strandens alla små laguner ger ett exklusivt djurliv med olika fåglar, fiskyngel och smådjur. Salthalten i vattnet är hög och bjuder in udda kräftor och krabbor. Området är rikt på främst vadare och änder och har alltid något att erbjuda, oavsett årstid. Under maj till oktober kan du besöka Sandön (strax utanför byn Utvälinge)genom en cirka 200 meter lång gångbro. Tänk på att området är en populär plats för häckande och passerande fåglar.

Vid Vegeås mynning finns stora mängder sand som är i ständig rörelse. Spana ut över rev och ön som är helt uppbyggd av sand. Strax intill ligger ön Rönnen,en utskjutande halvö med betade ängsmarker, sandstränder, små vikar och en smal kanal som avgränsar själva ön Rönnen från fastlandet. Detta är sälarnas territorium. Ibland kommer pilgrimsfalken på besök.

Kontakta Birdwave för guidade fågelvandringar


Foto: Alf Pettersson

Skjutbanan i Jonstorp (som ej används längre) är en utmärkt plattform att spana ifrån och ger en viss överblick. Här finns även ett vindskydd med plats för 20 personer. För riktigt morgontidigare spanare är ju detta en utmärkt utgångspunkt!

Vidare mot Jonstorp, över hängbron och nästa fågelområde: Revet. Här är det en magisk upplevelse att i soluppgången se 1000-tals gäss lyfta för dagens jakt på mat, för att sedan återvända vid solnedgången.

Dag 3 Hittarpsrevet

Från Jonstorp eller Utvälinge fortsätter du mot Helsingborg, där du vandrar mot Höganäs genom stadsparker och förbi Sofiero slott. Efter några timmar är du framme vid Hittarpsrevet, område som lämpar sig för besök främst vår och höst. Vintertid finns stundtals koncentrationer av övervintrande fågel.
Ibland ser man rovfåglar som kommer från Medelhavsområdet, följer Själland upp, tänker ”oj, här var det vatten” när de kommer till Gilleleje-trakten, vänder en bit och sticker över Sundet. De undviker gärna vatten och tar den kortaste vägen över. Det blir kring Helsingborg och Hittarp-Domsten är den absolut bästa platsen.

Back to Top

Pin It on Pinterest