VANDRINGAR GENOMFÖRDA 2024
Säsongen för våra vandringar är avslutad och återupptas i april 2025!
Här nedan kan du se vilka vandringar som genomfördes under 2024! Hör gärna va dig till info@kullaledensvanner.se med tips på vilka vandringar du vill ska återkomma, eller om du har helt nya förslag!
Vi ses 2025!
ARKIV –
Genomförda vandringar 2024
7 april kl 11-14 Mossevandring Kullaberg
Samling kl 11 på Björkeröds övre parkering (närmaste busshållplats är Möllehässle). Vi avslutar på samma plats omkring kl 14.
Helen Thorn Jönsson från naturum Kullaberg tar oss med till Per Linds-, Mölles- och Håkulls mossar.
Via stigar och spångar passerar vi några av Kullabergs vackraste dammar och våtmarker. Lätt vandring, men kan bli som ämnet för dagen dvs vått om fötterna. Ta skodon därefter! Ta med egen matsäck och sittunderlag.
Samling: Björkeröd, övre parkering kl.11
Arrangemang av Kullaledens vänner i samarbete med länsstyrelsen och naturum Kullaberg
24 mars kl 11-14 Arild – Brunnby” I konstnärernas fotspår” Konst- och kulturvandring i Arild med lokal guide.
Samling kl 11 vid Bussplatsen och f.d. Webers Caf’e i Arild, slut vid Brunnby kyrka ca kl 14
Långt innan Skagen blev förknippat med konstnärer var det till Arild de målande åkte. I slutet på mars släpps boken ”Konstnärerna i Arild omkring sekelskiftet 1900”. Clas Hellstrand en av medförfattarna till boken kommer att visa platser där konstnärerna höll till. Visningen slutar vid Arilds kapell.
Efter rundvandring i Arild fortsätter vi mot Brunnby och passerar slott och vingård! Vandringen avslutas med en visning av Brunnby kyrka.
Anmälan görs här på hemsidan: Anmälan vandringar
Avgift medlemmar 25 kr per person, övriga 60 kr per person.
Betalning ska göras i förväg via Swish 1232757995
Skriv datum och namn i ämnesraden.
Transport åter till buss/bil kan arrangeras mellan Brunnby och Arild alt Nyhamnsläge.
21 april – Vårvandring Råådalen.
Vi inbjuder till en vårvandring i Råååns dalgång:
Söndagen den 21 april kl. 11.00 – 14.00
Samling vid Raus Kyrka – se karta längre ner.
Lätt vandring ca 6 km, trappor och spänger förekommer
Vi kommer att guidas av Agneta Nilsson, Helsingborg som bl a kan berätta om ett EU projekt för att skapa fria vandringsvägar i Råån för fisk och andra djur som lever i vatten. Projektet ska återställa de naturliga strömförhållandena i Råån och låta ån flöda som den gjorde innan dämmet anlades.
Foto: Guillaume Baviere – Flickr: 2009-09-08, CC BY 2.0, Länk
Ovanför ingången till den medeltida kyrkan från 1100 talet begrundar vi ansiktet på väggen och vad det vill förmedla, ingen vet. Från Raus kyrka följer vi den östra sidan av Råån och njuter av alla vårblommor fram till Gantofta. Där tar vi oss över ån till den västra sidan via en bro.
Strax efter bron kommer vi till Dalstugans Café. Här gör vi en fikapaus – med våfflor för den som vill. Betalning sker direkt på plats.
Vi vandrar sedan den västra sidan tillbaka till Raus kyrka.
Anmälan, senast den 19 april, görs via bokningslänk obs skriv ditt mobilnummer på anmälan så vi kan nå dig om det blir sena ändringar i programmet.
Avgiften för vandringen betalas (när du fått bekräftelse), i förväg, via Swish 1232757995:
25 kr för medlemmar och 60 kr för övriga, barn och ungdomar under 18 år gratis. Ange datum 21 april på meddelanderaden i Swish.
Samåkning: Har du plats i din bil eller behöver skjuts: Skriv en mail till info@kullaledensvanner.se så försöker vi koppla ihop er!
Hitta hit:
Det finns en busshållplats på ca 10 minuters gångavstånd t ex Helsingborg Utgårdsgatan
https://www.skanetrafiken.se/ Sök efter hållplats Raus Kyrka så finns flera alternativ.
Här finns en liten film om området:
Nedan ser du alternativa bilvägar från Helsingborg..
5 maj – Vårvandring i Osbecks bokskogar, Hallandsåsen
Vi samlas kl 11 på parkering vid reservatet och beräknas vara åter ca kl 14.
Länk till google map: Osbeck bokskog
Osbecks bokskogar ligger på Hallandsåsens nordsluttning strax intill samhället Hasslöv i Laholms kommun. Här verkade blomsterkungen Linnés lärjunge Pehr Osbeck som präst under andra halvan av 1700-talet. Han hade den storslagna ambitionen att lära sig så mycket som möjligt om teologi, naturalhistoria och medicin.
Vi kommer att vandra en kombination av den Blå slingan och Röda slingan, totalt ca 6 km. Den Blå är mycket informativ. Det finns fina rastplatser både på leden och när man vandrat färdigt.
Hitta hit (se även kartor på länsstyrelsens hemsida, länk nedan). Kommer man från Östra Karup eller kört av motorvägen över Hallandsåsen åker man österut mot Hasslöv. Efter ett par kilometer, mittemot en fotbollsplan kör man in till höger uppför åsen. Det finns en stor skylt: Osbeck Bokskog. Där åker man upp till parkeringen. Där börjar också den Blå leden.
Ta på rejäla skor och matsäck.
Vandringen tar ca två och en halv timme med tid för att njuta av utsikten och läsa alla skyltar.
Här kan du läsa mer om området och hur du hittar dit:
Osbecks bokskogar – länsstyrelsen i Halland
Anmälan görs här på hemsidan: Anmälan vandringar
Avgift medlemmar 25 kr per person, övriga 60 kr per person.
Betalning ska göras i förväg via Swish 1232757995
Skriv datum och namn i ämnesraden.
Vi försöker förmedla samåkning så skriv ett mail till info@kullaledensvanner.se om du behöver skjuts eller kan erbjuda plats i bilen?
2 juni kl 11-14 Sommarvandring med glassprovning – Höganäs med omnejd
Samling kl 11 vid Kvickbadets kiosk på hamnen i Höganäs. Härifrån blir det en kultur- och naturvandring på vägar och skogsstigar som avslutas ca kl 13 på Salthallarna (f d Saluhallen) hos café och prisbelönad glasstillverkare i mästarklass. Det blir en exklusiv glassprovning för oss med italiensk glass(gelato) och kaffe på caféet ”Vanilj och choklad”.
Efter glassprovning och fika är programmet slut. Det är ca 10-15 minuters promenad till busstorget eller åter Kvickbadet.
Anmälan är öppen 27-31 maj
Inbjudan med bokningslänk kommer att skickas via mail i första hand till medlemmar i Kullaledens vänner. Obs Det är begränsat med platser.
Pris 50 kr för medlemmar, 100 kr för övriga. Barn och ungdomar under 18 år betalar 30 kr. Betalning skickas samtidigt via Swish. Skriv datum 2/6 samt antal barn resp vuxna i meddelandefältet, som du betalar för.
16 juni kl 11-14 Kullabergsutmaning
Vårsäsongen avslutas med en lite tuffare vandring tvärs över Kullaberg med start Himmelstorp och slut på Mölle hamn.
Samling kl 11 på nedre parkeringen vid Himmelstorp. Vi följer våra vandringsvärdar som tryggt tar oss uppför backarna till några ikoniska utsiktsplatser.
Vandringen slutar på hamnen i Mölle.
Ta med egen matsäck för pauser.
Anmälan görs här på hemsidan
Avgift medlemmar 25 kr per person, övriga 60 kr per person.
Betalning ska göras i förväg via Swish 1232757995. Skriv datum 16/6 och ditt namn i meddelandefältet. Har du frågor så skriv till info@kullaledensvanner.se
Vi kommer att försöka ordna med transporter för dem som inte har ordnat samåkning.
8 augusti TORSDAG kl 17:00 – ca kl 21:00 Solnedgångsvandring med två kapell
Arild – Skäret med besök på Katolska kapellet samt Arilds kapell vid hamnen.
Samling på hamnen i Arild kl 17:00. Vi tar oss upp på höjden där det vackra katolska kapellet är beläget. Vi får en guidad visning av kapellet och dess fantastiska målningar. Vi återvänder ner mot hamnen och besöker det gamla kapellet omnämnt 1475 som ”Helge Arvids kapell nära
Krapperup” medan det äldsta skriftliga belägget för fiskeläget, idag Arild, är 1524 då det omtalas som
Helige Arvids läge.
Från hamnen vandrar vi över Nabbens naturreservat till Skärets hamn där vi gör en paus för fika och kvällsmat med egen matsäck. Vi bryter upp och fortsätter vår vandring i tid för att nå fram till vår utsiktsplats där vi hoppas få uppleva en vacker solnedgång.
24/8 augusti Lördag kl 13:30 Vingårdsvandring
Krapperup – Lerhamn – Bräcke Mölla – Kullagårdens vingård
Samling kl 13:30 på Krapperup framför konsthallen. Vi går igenom parken ner till Lerhamn, och sedan uppför Lerhamnsbacken till Bräcke Mölle. Här pausar vi och tar en fika med egen medhavd matsäck och njuter av utsikten innan vi går vidare till Kullabergs vingård.
Vandringen avslutas kl 16:00 med visning av odlingarna, vineriet samt provsmakning:
Visningen tar ca 1,5 tim. och kostar 395 kr per person. Då visas hela anläggningen och man får 3 glas vin av olika sorter under visningen + ett glas destillat när man tittar på det nya bygget. Var och en betalar med kort på vingården. Kullaledens vänner tar bara betalt för själva vandringen
Maxantal 15 pers.
Närmaste busshållplats är Lerhamn alternativt ”Slottet”. Bilar kan parkeras t ex på Krapperup som är en kort promenad, ca 15 minuter från vingården.
Anmälan, senast onsdag den 21 augusti görs via din betalning via Swish. Det behövs ingen extra bokning på annat sätt. Vi har infört ny rutin för att underlätta administrationen. Via Swish har vi även ditt telefonnummer om vi behöver kontakta dig.
Obs vi skickar fortfarande ut påminnelser via mail till vår medlemmar samt informerar via nyhetsbrevet.
Avgiften för vandringen betalas och bokas samtidigt via Swish 1232757995:
25 kr för medlemmar och 60 kr för övriga, barn och ungdomar under 18 år gratis. Skriv i meddelande t ex:
Exempel
Ex. 24/8 2 medl+2 övr
Kostnad för visning och provsmakning 395 kr per person betalas på plats via kort till vingården.
OBS Begränsat antal platser 15 personer, vilket innebär först till kvarn.
5 september TORSDAG – berättelsen om Kullaleden
Studiebesök från Danmark med vandring Arild – Svanshall – vandring med representanter för Höganäs kommun och styrelsen för Kullaledens vänner. Privat vandring.
15 september Söndag kl 11-14 Tångvandring med expertguide
Favorit i repris: Tångvandring med Richard Åkesson, kommunekolog i Höganäs.
Samling kl 11 i Höganäs hamn vid Kvickkiosken.
Bilder finns via länk till google foto
Vi följer stranden norrut och studerar olika tångsorter och deras egenskaper. Ta med egen fika för en paus där det passar. Det är en lätt vandring mellan stopp för att studera tång och andra strandväxter utmed havet mellan Höganäs och Strandbaden. Ta med matsäck. Vi avslutar guidningen ca kl 14 på parkeringen vid Tallbacken (Strandbaden) och därefter finns olika möjligheter för egna initiativ (vandra mot Mölle, åter till Höganäs eller ta bussen).
6 oktober: Höstvandring – Ängelholms strandskog
Bilder finns vi länk till google foto
Skälderviken Ängelholms station, rundvandring via skogen och stranden åter till stationen.
Samling kl 11 vid huvudentrén till Ängelholms järnvägsmuseum. Vi beräknas vara tillbaka ca kl 14. Det blir ca 7 km lätt vandring.
Från museet följer vi Skåneledens sträckning genom Kronoskogen sen tar vi stigen med röd markering i kanten av det öppna sanddynelandskapet. Det kan vara vått på denna stig men man kan trassla sig förbi vattensamlingarna.
Vi kommer fram till en rastplats i området ”Sibirien”för liten paus med egen matsäck. Efter paus går vi Ottos runda och kommer tillbaka till museet. Det är en lätt vandring.
Vi fortsätter genom skogen, träffar på minnessten för UFO observation som gjorts på platsen innan vi vänder mot stationen igen.
Vandringsvärd Ulla Kjellenberg Fägerstrand.
Karta till området hittar du via länken här
20 oktober kl 11-14 Fågelvandring, Jonstorp – Farhult
Sist ut av årets vandringar blir en favorit i repris: Fågelvandring med guide Ulrik Alm från Kullabygdens Ornotologiska förening KOF tillika ordförande i Naturskyddsföreningen
kl 11:00 Samling vid Revet, badplatsen i Jonstorp. Vår fågelguide, Ulrik Alm möter upp tillsammans med vandringsvärdar från Kullaledens vänner.
Från Revet vandrar vi ca 2,5 timmar genom naturreservat och fina fågelområden. Ta med kikare och egen matsäck!
I Farhult besöker vi fågeltornet.
Vi har infört ny rutin för anmälan för att underlätta administrationen:
Anmälan till senast torsdag 17 oktober görs via din betalning med Swish till nr 1232757995:
25 kr för medlemmar och 60 kr för övriga, barn och ungdomar under 18 år gratis.
Skriv i meddelandet: Datum och hur många medlemmar resp övriga du betalar för!
Exempel: 17/10 2 medl+2 övr
Via Swish har vi även ditt telefonnummer om vi behöver kontakta dig. Det behövs ingen extra bokning på annat sätt.
Obs vi skickar fortfarande ut påminnelser via mail till vår medlemmar samt informerar via nyhetsbrevet.
Hitta hit: Kör med egen bil ner mot havet vid ICA butiken i Jonstorp och fortsätt så långt det går. Man kan även vandra samma väg ca 15 minuter från busshållplatsen i Jonstorp centrum.
Meddela via mail info@kullaledensvanner.se om du önskar samåka med någon eller om du har plats i bil! Skånetrafikens tidtabell för regionbuss 225 Ängelholm – Höganäs via Jonstorp finns här.