Historia
Skåneleden Nordväst
Vandringsleden Kullaleden är resultatet av ett Leaderprojekt i nordvästra Skåne *) som startade 2010 för att knyta ihop stigarna runt Kullahalvön. Skåneleden SL 5 började då vid Helsingborgs och Höganäs kommungräns i Domsten (Grå Läge) och vidare söderut via Helsingborg mot Landskrona (Öresundsleden). Det naturliga var att inkludera Kullaleden i Skåneleden som därmed fick 70 km ny led med start från Utvälinge på gränsen mot Ängelholm. 2011 beslutades också att Kullaleden skulle certifieras enligt internationell standard framtagen av ERA (Europe Ramblers Association) baserat på tyska kvalitetsleder.
Projektorganisation:
Första etappen av projektet med att anlägga leden hette ”Skåneleden Nordväst” och avsåg byggandet av leden, dvs att få till stånd alla markägaravtal (ca 130 olika markägare..) och bestämma vilka stigar som skulle användas. Det togs fram ett skyltkoncept samt byggdes rastplatser med vindskydd och toaletter. Höganäs kommun var projektägare. Projektet avslutades vid årskiftet 2013/2014.
Kullaleden 2.0
Andra etappen av projektet hette ”Kullaleden 2.0” med fokus på internationell marknadsföring samt att skapa en organisation för underhåll och utveckling. Helsingborgs Stad är projektägare. Projektet avslutades vid årskiftet 2014/2015.
Målet med Kullaleden 2.0 var att ta fram en handledning för ledutveckling i Skåne samt skapa förutsättningar för ökade turismintäkter i regionen.
Parallellt med Kullaleden 2.0 pågick även ett delprojekt för integration och tillgänglighet: Kullarulla.
Projektet Skåneleden nordväst med Kullaleden var ett samarbete mellan Höganäs kommun och Helsingborg stad. När projektet avslutades sammanfattades erfarenheterna i boken:
Kullaledsmetoden, boken kan laddas ner som pdf eller köpas i tryckt form.
Leader
*) Leader är en fransk förkortning som betyder ”samverkande åtgärder för att stärka landsbygdens ekonomi”.
Metoden har använts inom EU sedan 1991 och i valda delar av Sverige sedan 1995.
Denna metod innebär att man involverar så många aktörer som möjligt från landsbygden och har ett nära samarbete med offentliga sektorn för att alla ska kunna bli effektivare och nå de gemensamma målen mycket snabbare.