Utökad detaljerad beskrivning dag för dag

Dag 1. Helsingborg

Ankomst till Helsingborg med direkttåg. Checka in väskorna på hotellet som ligger på promenadavstånd från stationen. Efter att ha kopplat av kanske med en drink, eller en afternoon tea på något av stadens caféer, är det dags att göra en utflykt och lära känna Helsingborgs historia.

Vi börjar med den vackra parken och slottet Sofiero som var sommarresidens för den svenska kungafamiljen. 1905 gifte sig den blivande svenske kungen Gustav VI Adolf med Margareta av Storbritannien och Irland, barnbarn till drottning Victoria. I bröllopsgåva fick kronprinsparet det nedgångna slottet Sofiero. Eftersom kronprinsessan Margareta var mycket intresserad av trädgårdskonst, lade hon och maken Gustaf Adolf ner mycket tid och möda på att få trädgården att blomma igen. Även de kungliga barnen deltog i arbetet.

Trädgårdsanläggningen skapades efter engelskt mönster, och kronprinsessan Margareta gav ut böckerna ”Vår trädgård på Sofiero” år 1915 och ”Från blomsterträdgården” några år senare. Kungafamiljen tillbringade somrarna på Sofiero fram till kungens död 1973.

De gröna lokalbussarna tar dig snabbt och bekvämt till parken, ca 10 minuter. Det är 6 km lätt vandring mestadels genom tre frodiga och blomstrande stadsparker. Strosa runt i den vackra parken och känn historiens vingslag. Sofiero har norra Europas största samling av rhododendron. I parken finns cirka 10 000 rhododendronbuskar av 300 olika arter och lika många hybrider. Parken utnämndes till Europas vackraste park år 2010. I slottet finns ett café och en restaurang.

Ta bussen tillbaka till Helsingborg. Eller vandra – Kullaleden är väl skyltad från slottet. På vägen tillbaka till Helsingborg ovanför staden passerar du Pålsjö slott med den vackra allén och flera fina utsikter mot Danmark. Sofiero gårdsbutik kan också rekommenderas.

Halvvägs till Helsingborg når du havet och en trevlig restaurang vid vattnet. Här kan du pausa med en drink eller god måltid, innan du fortsätter in till centrum (inte Kullaleden). Från restaurangen följer du havet och den relativt nybyggda strandpromenaden in mot småbåtshamnen.

Här kan du sitta och njuta av utsikten och se solen gå ner bakom Danmark eller i havet under sommaren!

Dag 2. Helsingborg – Höganäs 22 km

Checka ut tidigt från hotellet. Väskorna hämtas senare och levereras på nästa bokade hotell senast klockan 16. Kullaleden startar vid det medeltida tornet Kärnan, som är det som finns kvar av Helsingborgs slott, som byggdes på 1310-talet då Skåne var danskt. Kärnan spelade tillsammans med danska slottet Kronborg, på andra sidan sundet, en viktig roll som övervakare av Öresund. Här togs tullavgift till danska staten från varje utländskt fartyg som passerade. Öresund är som smalast vid Helsingborg, och du kommer ha en tydlig vy av den danska kusten på din vandring mot Kullaberg.

På din vandring norrut passerar du tre stadsparker. Leden slingrar sig på höjden, ca 40 meter över havet med utsikt över hustaken och sundet, med sin livliga båttrafik. Strax innan Sofiero slott går stigen in i skogen och ner mot havet. Resten av vandringen går utefter havet, på stranden, genom små byar och genom skogen. På några ställen utefter leden träffar du på väl bevarade bunkrar för försvaret av den skånska kusten under andra världskriget. Bunkrarna förvaltas av Beredskapsmuseet i närheten av Helsingborg.

Efter 3 – 4 timmars vandring når du det lilla samhället Domsten, med en liten hamn och ett hamnkafé med fiskrökeri. Här är det dags att pausa och smaka nyrökt fisk. För den trädgårdsintresserade finns möjlighet att besöka en privat trädgård vid korsvirkeshuset nära havet. Här finns stenlagda rabatter och mysiga sittplatser, och många idéer för den som vill förnya och förändra sin trädgård. Domsten har bra bussförbindelser, men vi rekommenderar fortsatt vandring ca 2 timmar till Vikens*) charmiga fiskeläge där det finns flera små fina restauranger.

Vandringsleden passerar (på stranden nedanför) golfbanan i Viken. Redan på 1800-talet spelades golf på heden mellan sanddynerna och havet norr om Viken. 1924 bildades Helsingborgs Golfklubb som Sveriges femte golfklubb, och banan fick sin nuvarande sträckning. Klubbhuset är unikt och kulturminnesmärkt. Kungafamiljen spelade ofta i Viken. Prins Sigvard blev klubbens förste klubbmästare 1929.

Från Viken finns det täta förbindelser mellan byarna, när det är dags att ta sig till hotellet i Höganäs. Att gå är ca 8 km lätt vandring.

*Alternativ direktbuss till Höganäs – med havsbad och middag i Höganäs

Dag 3. Höganäs – Mölle 12 km

Ursprungligen var Höganäs ett fiskeläge, men 1797 startades en gruvindustri för brytning av stenkol och ett gruvsamhälle växte fram. Som biprodukt till stenkolet hittades lera, och runt 1830 startade tillverkningen av eldfast saltglaserad keramik. Höganäskrusen är välkända världen över. Idag är en ny saluhall inrymd i de gamla ugnarna där lergodset brändes. Här kan du träffa en av drejarna från förr, som fortfarande tillverkar för hand. Regionen runt Höganäs kallas Kullabygden och är känd för sin keramiktradition. I bygden finns ett fyrtiotal aktiva keramiker. Det går att besöka dem i deras verkstäder, eller se deras alster i Keramiskt center.

För den trädgårdsintresserade finns flera intressanta privata trädgårdar att besöka, läs mer om dem här.

  • En liten villaträdgård på 650 kvm med pioner, klematis, hostor, trillium och många andra perenner, samt liten köksträdgård. Här finns ett växthus i egen design byggt av delvis återvunnet material, för odling och avkoppling.
  • En medelhavsinspirerad, ca 875 kvm stor klippträdgård med växthus, damm och odlingar.
  • Ulla Molins trädgård. Under 1909-1997 var hon en av de personer som betytt mest för trädgårdsskapandet i Sverige. Många anser att trädgården i Höganäs är mästerverket bland hennes trädgårdar. Den blev skyddad som byggnadsminne år 2010. Det är en spännande trädgård på 800 kvm gömd bakom höga oxelhäckar och en bambuport.

Starta vandringen mot Mölle och Kullaberg. Efter ca 6 km, 1,5 timmes vandring, når du Nyhamnsläge. Ta en paus med egen matsäck eller proviantera. Det finns en välsorterad matvaruaffär nära leden. På fredagskvällarna under sommaren arrangerar hamnföreningen sillkvällar. Ett par hundra bybor och turister brukar samlas runt grillarna med medhavda drycker.

Efter ytterligare 2 km når du Lerhamns by. Du ser den gamla möllan på höjden. Bakom möllan finns en av Kullabygdens många vingårdar. Strax efter hamnen finns en liten väg som leder genom skogen och parken upp till Krapperups borg med anor från medeltiden. Här finns förutom en underbar park – alla årstider – med rosenträdgård och perennarabatter även ett café med goda bakverk och lättare måltider. Vid borgens stallplan finns en stor konsthall, ett museum över borgen, parken och Kullabygden, en konsertlokal samt ett konstgalleri och en liten butik.

Från slottet återvänder du genom parken, förbi hästkyrkogården och dammarna, ner till leden igen och vidare över fäladen mot Mölle. Nu börjar berget torna upp sig framför dig som ett hägrande slutmål. Mellan Nyhamnsläge och Lerhamn går vandringsleden huvudsakligen på fäladen som är kulturskydds- och naturskyddsområde. Här betar kor, vilket bidrar till att behålla den ursprungliga floran och faunan.

I området finns en artrik flora med flera orkidéer, och ett rikt fågel- och djurliv. I vattensamlingarna mellan Lerhamn och Mölle kan man hitta en riktig raritet – den sällsynta klockgrodan.

Efter ca 1 timmes vandring når du fram till Mölle hamn. Mölle är en känd badort som i början av 1900-talet blev känd som syndens näste, eftersom män och kvinnor badade tillsammans vid samma strand. De svartvit-randiga baddräkterna finns fortfarande att köpa i den lilla hamnbutiken som en rolig souvenir. Checka in på ditt hotell och njut av en god middag vid hamnen. Har du tur ser du berget glöda ikapp med solen som försvinner ner i havet.

Dag 4. Mölle – Kullens fyr 5 km

Njut av förmiddagen vid Mölles hamn. Här finns möjlighet att prova på att paddla havskajak. Checka ut vid lunchtid, och vandra utefter havet nedanför berget mot Ransvik, ca 20 minuter, här finns ett café med våfflor och hembakt kaffebröd.  Härifrån går vandringen mot mot Kullens fyr. Sträckan Mölle till Kullens fyr tar ca 1,5 timme, och bjuder på en fantastisk utsikt med skog och klippor, vidare över kullarna, genom björkar, bokar och eneskog. Det är inte särskilt brant, även om det finns några ställen där man behöver klättra några steg uppåt.

Framme vid fyren – njut av solnedgången och den hänförande utsikten över havet där Öresund blir till Kattegatt. I norr syns Hallands Väderö och Bjärehalvön med Torekov och Båstad. I klart väder ser man Hallandskusten. I sydväst den danska kusten.

Hotellet Kullagårdens Wärdshus ligger nära leden, ca 1 km från fyren. Kullagården förlänades förr den som ansvarade för driften av Kullens fyr. Ett gästgiveri etablerades i början av 1800-talet. En gästbok finns bevarad från början av 1810-talet, och man kan konstatera att många besökare varit långväga. I början av 1800-talet delades Kullagården i två gårdar, Gamla Kullagården, som idag är känt som Ransgården, och Nya Kullagården, som idag är Kullagårdens Wärdshus och klubbhus för Mölle Golfklubb.

Uppe på berget väntar äventyret. Kullabergsguiderna med sitt högkvarter i byggnaden vid fyren arrangerar grottvandring, tumlarsafari och klättring för alla åldrar och oavsett förkunskaper! Det finns även guidade fågel – och blomstervandringar. För de som hellre vill gå egna vägar finns kartor och GPS att hyra i receptionen på Naturum Kullaberg. Det är dock inte att rekommendera att gå utanför markerade leder. Under 2014 invigs Sydsveriges första Via Ferrata – en blandning av vandring och klättring – längs klipporna nedanför fyren. Äventyren bokas antingen i samband med vandringspaket online eller vid receptionen vid fyren.

Efter en dags äventyr är det skönt att återvända till det mysiga hotellet för en god middag och sömn. Nästa dag väntar den mest utmanande sträckan på vandringsleden.

Dag 5. Mölle – Arild 6 km

Checka ut efter frukost, och ta med en picknicklunch från hotellet. Du återvänder till leden vid ”korsvägen” men svänger vänster och fortsätter hela vägen till Arild, ca 3-4 timmar. Notera att markeringarna nu är målade fyrkanter direkt på trädstammarna.

Landskapet blir öppnare, plötsligt dyker det upp en skogstjärn innan du viker in i skogen igen.

Tips: Ta en avstickare upp till Håkull, Kullabergs högsta punkt med en vidunderlig utsikt ända ner mot Köpenhamn. Här är också en underbar plats för att äta medhavd matsäck.

Lägg då till 1 timme, med ca 20 minuter upp/ner i vardera riktningen. Håkull är en populär picknickplats!

Så småningom når hembygdsgården i Himmelstorp och vägen vidare ner till Arild. Det är en sträcka på ca 6 km, bitvis ganska backigt mest nerför).

Ta med matsäck – hembygdsgårdens drivs ideellt och öppettider varierar. WC finns strax efter gården på vänster sida nere vid parkeringen. Se markeringar.

Den sista delen av sträckan är relativt lätt att gå. (Himmelstorp – Arild ca 4 km, 1 timme).

Dag 6. Arild – Utvälinge 21 km

Checka ut och påbörja sista vandringsdagen. Sträckan mellan Arild och Utvälinge är en relativt lättvandrad sträcka på ca 21 km. Det går utmärkt att ta bussen om man föredrar en kortare sträcka – Jonstorp ligger ungefär halvvägs.

Kuststräckan vid Arild utgör ett säreget landskap. Det är en klippkust med klapperstenshällar och rauk-liknande klippor. Efter omkring 1 timmes vandring når du det lilla samhället Skäret där det finns två restauranger, berömda för sin goda mat och sina bakverk. Under somrarna var kung Gustaf VI Adolf stamgäst på Flickorna Lundgrens kafé.

Fortsätter du genom det öppna och färgrika hedlandskapet, till lövskogen, kommer du fram till stenbrottet som idag är vattenfyllt och en vacker och rofull plats för en paus. I Svanshalls hamn finns en fiskrestaurang. Fortsätt vidare och vandra genom byn Rekekroken med sina små pittoreska trädgårdar och vackra hus, väl synliga från leden.

Snart kommer du fram till Jonstorps lilla hamn, följer markeringen till badplatsen, där leden går vidare mot naturreservat och spännande fågelområden. Innan du går in genom grinden till naturreservatet ser du vägen mot byns centrum. Dit går du på ca 15 minuter, raka vägen via en cykelväg, och svänger vänster vid kyrkan mot affär och busshållplats. (Arild – Jonstorp ca 10 km)

Fortsätt genom naturreservatet och innan du når hängbron, finns ytterligare en hänvisning med kniv och gaffel till det anrika Tunneberga Gästgifveri från 1700-talet – en bra plats för en god lunch eller middag.

Fortsätt genom flera naturreservat med unika fågelområden vid Görslövsåns mynning. På morgnar och kvällar kan du se tusentals gäss lyfta eller återvända från åkrarna i närheten. En hängbro tar dig över ån. Snart är du framme i Farhult, med en vidsträckt långgrund sandstrand med härliga klitter. På sommaren finns här en strandrestaurang med enklare lunchrätter och grillkvällar.

Utvälinge är ett samhälle som ligger naturskönt intill Vegeåns mynning i den inre delen av Skälderviken, med vacker utsikt över Bjärehalvön och Kullaberg. Byn är Helsingborgs stads yttersta utpost i norr mellan Höganäs och Ängelholms kommuner. Stränderna, Sandön och Själrönnen har höga naturvärden och ett rikt och värdefullt fågelliv. De långgrunda sandbottnarna är goda uppväxtmiljöer för fisk och bottenlevande småkryp som fåglarna äter. Här kan du se fågel året om, och vintertid är det inte ovanligt att se havsörn sitta och vila på stenarna vid Själrönnen. Du kan även se knubbsäl vid Själrönnen om du har tur.

Innan Utvälinge och bussen till tillbaka, finns ytterligare ett litet historiskt café som är värt ett besök – Albertsgården i Norra Häljaröd. Här finner du typiskt svensk hembakat bröd och kakor som serveras med nybryggt kaffe i den gamla korsvirkeslängan.

Från Utvälinge tar du bussen tillbaka till Arild och hämtar upp bagaget.

Back to Top

Pin It on Pinterest