Svenska  English  Deutsch  | Kullaleden - Leading Quality Trail - Best of Europe

Trädgårdar att besöka

Ulla Molins trädgård

Skapad av Ulla Molin (1909-1997) känd svensk trädgårdsarkitekt, journalist och författare. Byggnadsminnesförklarad år 2010 (en av endast 3 privata trädgårdar i Sverige). Fortfarande en förebild för trädgårdsarkitekter och privatpersoner.

Stil funktionalistisk, influerad av engelska Arts & Crafts och japansk trädgårdskonst. Vacker året om. Lugn färgskala i vitt grönt grått och blått. Ulla Molin var mycket tidig med att använda marktäckande växter.

Många exempel finns i trädgården. Omslutande häckplantering. Grupperingar av formklippta växter. Fågelbad. Plommonlund. Enkel, elegant och självklar stil.

Höganäs-trädgården, Ulla Molins 3:e och sista trädgård, anses vara hennes mästerverk. Nuvarande ägare sedan 2007 är Hans Ljungström och Christina Ekman-Ljungström.

Välkommen!

Visning av trädgården: Förbokas
Säsong: Året om. Mest besökt maj-sept
Läge: Nära havet, ca 200 meter från Kullaleden, 200 meter till buss mot Helsingborg och Mölle.
Övrigt: Smakprov på lokala produkter

Boka här

Om ägarna:
Hans är pensionerad lantmätare och Christina har åkt världen runt och marknadsfört vattenrening. Hans ägnar sig åt golf, jiujitsu och matlagning. Christina håller på med ridning, släktforskning och att träna sin hund. Och naturligtvis är det stora gemensamma och övergripande intresset att bevara trädgården i enlighet med Ulla Molins filosofi så att den kan vara en inspirationskälla även för kommande generationer.

Trädgården tar emot 2–3000 besökare varje år, både privata och från trädgårdsutbildningar.

Bitte och Niels trädgård

Vi har haft vår trädgård i 16 år. När vi flyttade hit bestod trädgården av gräsmatta, gröna växter och några rosor.

Ägarna före oss sa ”Det är ingen idé att plantera något, här är så dålig jord och det växer inget här ändå”. Vi antog utmaningen och idag ser det mycket annorlunda ut.

Ett stort antal vanliga och ovanliga perenner såsom pioner, hostor, clematis, nävor m.m. Även en del träd har planterats bl.a. silverpäron, tulpanträd, katsura, katalpa.

För några år sedan byggde vi vårt egendesignade växthus av återvinningsmaterial. Utanför växthuset finns det odlingsbäddar där vi odlar våra kryddor och grönsaker.

Vi har en underbar uteplats i förlängning av vårt uterum. Detta är vårt vardagsrum under sommarhalvåret. Då vi arbetar båda två, kopplar vi av här när vi kommer hem till vår trädgård.

Välkommen!

bitte-niels

Visning av trädgård: Förbokas.
Säsong: Maj– September.
Läge: Nära havet, ca 150 meter från Kullaleden, 150 meter till buss mot Helsingborg och Mölle.
Övrigt: Vi bjuder på smakprov från lokala odlare.

Boka här

Lennart och Agnetas trädgård

Här bor vi – Agneta och Lennart, ett par i 60-årsåldern med stort intresse för design, form och färg.

Vi ville ha en lättskött trädgård med många sittplatser som ger skydd mot blåsten. Val av växter styrs av den strandnära jordmånen. I varje rabatt har vi lagt täckduk och stenlagt dem med flintasten.

Vi tycker om att göra miljöer i trädgården. Många mindre lättbyggda träkonstruktioner som utekök, bord, bänkar, upphöjda odlingslådor gör trädgården spännande och kanske inspirerar till eget byggande.

Vårt intresse för färg och form tog fart sent i våra liv. Att snickra ihop och färgsätta blev till ett stort intresse. Våra alster kännetecknas av enkla konstruktioner som alla kan sätta samman och bygga till.

En trevlig hobby för oss är även fotokonst. Blommans inre skönhet skådas sällan men är väl värd att upptäcka. Detta blev så intressant att det blev en utställning med temat “blommans innersta skönhet”.

Våra byggkonstruktioner och fotokonst visas i samband med trädgårdsvisningar.

Vi ses!

Visning av trädgård: Förbokas, 1 timme, max 20 personer
Säsong: Maj – September
Läge: Nära havet, ca 30 meter från Kullaleden, 300 m till buss mot Helsingborg och Höganäs.
Övrigt: Vi bjuder på smakprov av lokal dryck och bakverk!

Boka här

Mickes oas

Välkommen till min trädgård i Höganäs på 875 kvm som jag påbörjade 2008. Mitt namn är Mikael och jag arbetar som ordningsvakt på en reseterminal.

För att orka med det tunga arbetet så är trädgården min avkoppling. Utöver min passion för trädgården tycker jag om att köra motorcykel och träna på gymmet. Jag och min fru Eva har två vuxna döttrar och en hund, Zmulan.

Jag är inspirerad av olika trädgårdsstilar och därför är min trädgård uppdelad tre olika rum; formklippt trädgård, medelhavsinspirerad och odlingsträdgård. Att förvandla skrot till trädgårdsinredning är ett roligt inslag i min trädgård och gör min trädgård speciell och egen.

Välkommen!

Visning av trädgård: Förbokas; 1 timme, max 20 personer.
Säsong: Maj – September
Läge: Nära havet, cirka 200 meter från Kullaleden och 200 meter till buss mot Helsingborg och Höganäs.

Boka här

Tillbaka Upp

Pin It on Pinterest

Shares