Höganäs Saltglaserat i Saluhallen

kurkor saltglaserat

Stanna till lite längre i Höganäs!

Vår guide Gunnel Wounsch har lagt upp en historiskt spännande och kulturellt intressant vandring från Höganäs hamn via de gamla kvarteren som utgjorde Höganäs fiskeläge en gång i tiden.

Här får vi se många exempel på (och lära oss mer om) t.ex skiftande typ av tegel och arkitektur genom århundradena.

Gunnel levandegör dessutom historien med att berätta om mer eller mindre världsberömda personer som bott i området.

Den nya Saluhallen är numera inrymd i de gamla lokalerna med ugnarna där man brände saltglaserat gods.

Vi pausar i Saluhallen med kaffe och nybakad äppelkaka och får träffa Anders Johansson, som fortfarande drejar de berömda saltglaserade krusen för hand. Han som en gång själv var med att fylla de gamla ugnarna med stengods berättar om hettan och spänningen när ugnen öppnades.

dreja

Vandringen går vidare förbi Askestenen, upp via Outletområdet; till ett av de gamla gruvhålen som ligger i dagen (väl skyltat på plats, men svårt att hitta om man inte vet om det…). Vi passerar vägen där August Strindberg färdats (jo, det finns en anledning till att hans Carlsson bar ett Höganäskrus om halsen) för att till slut åter vara tillbaka till hamnen.

A Piece of Kullabygden

DSC_0092Pieceweb2MP-400x267

Konstvandra och hitta din egen skärva eller pärla av Kullabygden utmed Kullaleden. Följande keramiker visar en ny designkollektion ”A Piece of Kullabygden” – en mix av nutid och dåtid som fångar själen, i det goda livet vid havet.

  • Kullabygdens Keramik Nyhamnsläge
  • Lisa Wolfahrt, Mölle Krukmakeri
  • Angelika Bergman, Nyhamnsläge
  • Benjamin Holm Kasam snickeri, säljer inte men medverkar i produkten

Monica Palmqvist formgivare fick senvintern 2013 en ide om låta de olika hantverken och människorna i Kullabygden mötas i en unik design. I ett designkoncept – ”A Piece of Kullabygden” – möts kulturarvet, trä, keramik, de klassiska glasyrerna och formerna i en och samma produkt en helt ny design med hjärtat i Kullabygden.

Resultatet blev början till en produktserie ”A Piece of Kullabygden” som finns hos keramiker och några olika företag längst med vandringsleden.

För mer information kontakta turistbyrån i Höganäs.

Back to Top

Pin It on Pinterest